Тонування автоскла: деталі, у скільки обійдеться і альтернативні варіанти

Тонування автоскла: деталі, у скільки обійдеться і альтернативні варіанти

Кожна дев’ята автівка на наших дорогах має тоноване скло. Відомо, що ця тенденція існує доволі вже довго і має таку ж популярність, як склопідіймач або ж кондиціонер.

Ще у дев’яності роки кожний, що поважає себе водій, вдавався у складні роздуми щодо тонування автоскла. До того ж, багато було і тих, що хотіли затонуватись “наглухо”, адже чим темніше — тим вище статус і безпека, але не все так просто, адже думки розділяються на «за» та «проти». Хто також стоїть перед вибором, то інформація, яку надамо далі — однозначно буде надзвичайно корисною. Після прочитання Ви будете знати всі тонкощі, нюанси та альтернативи.

Різновид матеріалів для затемнення скла і вимоги до них

Відомо, що додаткове затемнення скла відбувається декількома шляхами:

Спеціальною не металізованою плівкою, яка має ефект затемнення. Бувають різні відтінки та степені пропускання світла, та абсолютно всі мають значну перевагу завдяки відсутності відблисків та доволі хорошою здатністю пропускати радіохвилі. Даний спосіб є найбільш популярним, адже доступний та легко наноситься, але не довго служить — орієнтовно два роки.

Металізована плівка (поверх пофарбованого шару наноситься металеве напилення), що має хорошу теплоізоляцію і стійкість до зовнішніх факторів. Служить орієнтовно п’ять-сім років. У порівнянні з попереднім видом — є дорожчим варіантом, але і довше прослужить.

Атермальна плівка (або ж енергоощадна). Є доволі прозорою, але при цьому відбиває значну кількість ультрафіолету. Різновидність такого матеріалу – «хамелеон», адже пропускання світла підвищується або ж понижується, залежно від яскравості сонця.

Нанесення кольорового напилення лазерним чи магнетронним способом. Необхідно зауважити, що коли маєте охоту позбутись такого тонування прийдеться замінити скло на нове.

Смарт-тонування(або ж електронна). Завдяки наявності пульта, дозволяє водію самому налаштувати степінь пропускання світла. Відповідно, це є найдорожчим матеріалом  і не є популярним в Україні. Один квадратний метр смарт-тонування обійдеться мінімум в 1,5 тисячі доларів.

Є ще матеріали, які називають «інфініті», «карбон» і тому подібне. Та більшість використовують саме плівочне тонування, тому затримаємо увагу саме на цьому. Незалежно від обраного варіанту тонування скла, зовнішній тюнинг має значну кількість переваг, адже мінімізує шкоду від сонячних променів, забезпечує режим інкогніто для пасажирів та не дає елементам салону вигоріти. Обов’язково також врахуємо і престижний зовнішній вигляд.

Які ж тоді можуть бути мінуси? Вони взагалі існують? Ще і як! Не найкраща видимість в нічний час і під час руху заднім ходом, що і має певні наслідки та ретельну увагу працівників поліції до такого автомобілю. Що ж необхідно враховувати, аби не отримувати штрафи?

Які вимоги до тонування встановлені державою?

Більшість нових автомобілів вже мають заводське тонування, та існують такі, де виробник не передбачив подібну деталь. Коли обираєте матеріал, то потрібно враховувати регламентовані вимоги України, що передбачають:

лобове скло має пропускати не менше ніж сімдесят п’ять відсотків світла

сонцезахисна плівка не має бути ширше чотирнадцяти сантиметрів

щільність тонування на боковому склі не має перевищувати сімдесят відсотків

дзеркальний ефект на склі є забороненим

на заднє скло немає обмежень, та забороняється дзеркальна плівка

Як виміряти показник пропускання світла?

Це виконується завдяки тауметру, що виміряє відсоток світла, який потрапляє у салон. При перевірці варто також врахувати вологість повітря (має бути в районі 40-80%) і температуру навколишнього середовища(оптимально +20, але можна від +15 до +25). Лише в таких умовах можна отримати правдивий результат.

Вважають, що найкраще рішення — затемнення бокових та заднього скла матеріалом із середнім показником пропускання світла (SP 25).

Завдяки цьому в салоні авто створюється атмосфера затишку та комфорту, відсутній ефект акваріуму, оскільки скло не просвітлюється і рух є безпечним.

Які є альтернативні варіанти затемнення?

Водії, що не бажають нічого ліпити на скло, але і хочуть мати ті переваги, які дає затемнення, шукають інші варіанти. Також введення більш жорстких обмежень на тонування транспортних засобів в Європі та Україні послугувало мотиваційним поштовхом до пошуку заміни. Що ж, розглянемо їх детальніше.

Шторки

Є декілька видів автомобільних шторок у якості заміни тонуванню: каркасні шторки на кліпсах та присосках, текстильні шторки, моноролери й спеціальні екрани на магніті. Всі ці аксесуари об’єднує те, що вони доволі швидко встановлюються і настільки ж швидко знімаються. Та не все так просто, оскільки водії постійно скаржаться на те, що очі частіше втомлюються, а ще на погану видимість у нічний час. Такий варіант вважають відгуком минулого, адже це однозначно псує зовнішній вигляд авто, але не викреслю це цей варінь, оскільки він є доволі хорошим при довгій стоянці авто, особливо у літній час або ж для поїздок за межі міста.

Перфорована сітка

Це вінілове полотно (як кажуть в народі – «плівка в сіточку або в дірочки»), яке встановлюється переважно на бокове скло. Працює по принципу «приховати видимість зовні, але щоб було видно зсередини». Щоправда, у випадку, якщо набридне така плівка, то демонтувати таке дуже непросто, прийдеться позбавлятися від слідів клею.

Двійне скло

Із назви вже зрозуміло, що до скла авто кріпиться ще одне з тонуванням, яке можна опустити за бажанням. Такий тюнинг є складним у виконанні та проводиться виключно досвідченими майстрами.5

Силіконове тонування

Знімне силіконове тонування зовні схоже на класичну плівку, але зняти і прикріпити назад силіконову набагато легше, ще й кількість таких операцій необмежена.

З переваг відмітити можна те, що силікон є стійким до механічних пошкоджень і не створює дзеркальний ефект. Судячи з відгуків, з мінусів — погана фіксація по кутах скла, куди може потрапляти пил та бруд, через що плівка з часом деформується, залишаючи просвіти.

Як бачите, альтернативні рішення існують, відрізняються ефектами та варіантами кріплення, які можуть бути не дуже то і зручними. Варіант зі шторками можна використовувати як додатковий захист від сонця при довгій стоянці.

Чим найкраще тонувати автоскла?

При виборі засобу зазвичай орієнтуються на прайс. Оглянемо тоді діапазон цін на плівки та визначимо, які виправдовують свою вартість, а які ні:

• Пофарбована плівка низької якості швидко вигорає, як ми вже писали, відслужить десь два роки. Вартість такої плівки найменша у порівнянні з іншими, орієнтовно від 5$;

• Плівка середньої якості втрачає свої властивості після чотирьох років користування, вартість коливається від 12$;

• Якщо ж хочете довговічну плівку, тоді необхідно обирати матеріал преміум якості, що дійсно довго буде зберігати свій вигляд та захисні властивості. Ціна стартує від 35$;

При вирахуванні ціни на монтаж тонування на конкретний автомобіль необхідно зауважити тип кузова, клас авто, виробника плівки та багато інших деталей. Також варто враховувати тип плівки та відтінок, що може значно впливати на зовнішній вигляд. Головне не захоплюватись сильно затемненням і пам’ятати про вимоги держави.

Щодо виробників — на будь-який смак і кишеню можна знайти потрібний варіант, з відомих: Llumar, Suntek і 3M. Це американські фірми, які використовують якісні матеріали та дають гарантію на свою продукцію. Також є багато компаній в Азії, Європі, які можуть надати бажану якість за непогану ціну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *