ЕЛЕКТРОННІ ТА МЕХАНІЧНІ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ

ЕЛЕКТРОННІ ТА МЕХАНІЧНІ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ

Щойно з’являється новий автомобіль — кожний власник стовідсотково першим ділом подумає про безпеку. Систем захисту, насправді, є немало. Розгляньмо детальніше, які саме системи існують та які переваги надають.

Та спочатку хвилинка статистики:

За останніми даними, кожних десять секунд хтось стає героєм трагічної історії під назвою «угнали машину». Частенько десь у рядках такої історії ненав’язливо чути нотки надії на те, що ріднесеньке авто все ж повернуть, але знов гірка статистика — більшу частину перепродають або ж розбирають на запчастини. Всезнайки у таких випадках заявляють, що 100% захистом від непохитної шкоди при викраденні є або платні стоянки, або страховки. Як Ви вже здогадались, це є поширеним міфом, адже власник стоянки не відповідає  за викрадені автівки, а страховка часто  не компенсує сто відсотково вартість машини.

Тоді залишається надія лише на сигналізації. Розчаруємо, тут також не все так оптимістично, як обіцяють охоронні системи (яких на ринку зараз, як грибів після дощу)при цьому гарантуючи стовідсотковий захист. Тобто неможливо на всі сто убезпечити своє авто від недобросовісних злодіїв, проте можна максимально постаратись ускладнити їм задачу, що може врятувати Вас від печальної долі.

Різновиди ПУС

Технології не стоять на місці, відповідно, випускають постійно нові системи, вдосконалюють старі та з кожним разом конкретна система стає неймовірно продуманою до найменших дрібниць.

Можемо виокремити наступні види:

1. Електронні

2. Механічні

3. Супутникові

4. Радіопошукові

5. Біометричні

6. Транспондерні

Перших два користуються більшою популярністю, аніж інші чотири, саме тому нижче розглянемо виключно електронні та механічні.

Електронні ПУС

Такі системи є майже в кожній сучасній автівці, адже не один рік вже доводять свою надійність та легку експлуатацію. Як вони працюють? Коли злодій хоче викрасти Вашу автівку — в роботу включається велику кількість датчиків, які розпізнають небезпеку і відразу блокують подачу палива та розривають ланцюг запалювання.

Найпопулярніші різновиди електронних ПУС

1. Сигналізація. Місія такої противикрадної системи – сповістити власника про небезпечну ситуацію. Як це відбувається? Сирена, яка може дублюватись на інтерактивний брелок, залежно від моделі. Така система вважається не дуже то й ефективною, саме тому дають рекомендацію користуватись паралельно ще й іншими пристроями. Дійсно надійною сигналізацією може бути та, в якій сигнал від брелка до центрального блоку передається у вигляді зашифрованого коду. В такому випадку, сигнал є не настільки й відкритим до розпізнавання та розшифровки, в результаті чого авто не так легко викрасти.

2. Імобілайзер. Встановлюється на заводі виробника і є таким мікрочипом в брелку, порівнює сигнал коду доступу з кодом блоку управління запаленням. Якщо все сходиться, тоді авто розблоковується. Якщо ж ні — блокується завдяки трьом силовим ланцюгам запалювання. Найбільш ефективні ПУС такого виду встановлюються тільки в дорогих авто. У середніх класах бюджетні імобілайзери не слугують перепоною для професійних злодіїв.

3. Секретний перемикач/секретка на авто від викрадення. Це є електричний ланцюг, що механічно розмикається при натисканні на спеціальну кнопку. В експлуатації така ПУС є простою, а ефективність вже не раз була перевірена на практиці: у випадку, якщо злодій не в курсі де ж знаходиться та магічна кнопка розмикання — викрасти машину нереально.

Більшість автомобілів і так мають заводську ПУС, та у випадку, якщо її немає, то доречним рішенням буде проконсультуватись з фахівцями, які можуть порадити встановити декілька додаткових функцій, наприклад:

активація запалювання віддалено;

управління замком за допомогою брелка;

віддалене включення будь-яких видів фар;

розблокування одних дверей, поки інші три є зачиненими.

Звичайно, кожний власник самостійно виносить рішення стосовно того чи встановлювати, чи ні.

Механічні противикрадні системи

А як же тоді можна захистити авто за допомогою механічних ПУС?

Теперішні транспортні засоби заповнені кілометрами дротів та тисячами електронних елементів. Саме тому механічні противикрадних систем  доволі давно вийшли з моди, хоча їх ефективність і розмаїття дійсно вражає. Якщо ж хочете обрати саме механічні системи, то будьте готові до дуже великого вибору.

1. Блокіратор керма/ «кочерга». Встановлюється під автомобільною консоллю і є блокіратором кермового валу. За допомогою такого механізму кермо не обертається і, відповідно, далеко таке авто не вкрадеш. Блокіратор зняти можна, але тоді необхідно зламати ключовий замок, на який замикається механізм. Розміри фіксатора є невеликими.

2. Блокіратор педалі/ «капкан». Також доволі непримітний механізм. Для максимально ефективної дії «капкану» слід встановити блок в гідравлічну систему гальм і зчеплення. Таким чином можна заблокувати запуск двигуна і щойно на педалі відбувається несанкціоноване натискання — блок закривається, а вся гальмівна система блокується. Зламати такий механізм теж можна, але потрібно підібрати ключ, який випущений в п’ятнадцяти мільйонах варіацій.

3. Блокіратор капота. Блокуючи доступ до капота, власник автівки також охороняє від крадіжки технічне оснащення машини, яке є надзвичайно важливим. Працює це таким чином: фіксатор капота закриває доступ до реле блокування, датчиків та інших важливих елементів управління. Закріпити такий фіксатор можна в різних місцях автомобіля, керування реалізується завдяки імобілайзеру або ж брелку сигналізації. Для правильної роботи фіксатора його установку потрібно скористатися послугами досвідчених фахівців.

4. Блокіратор коробки передач. Цей механізм монтується і на автоматичні, і на механічні коробки передач. Як зрозуміло із назви — принцип роботи заточений на фіксації важеля коробки передач. Такий вид противикрадних систем буде ефективним не на всіх видах транспорту, але вартість, на відміну від конкурентів, є значно нижча, а ще достатньо проста експлуатація.

Висновок

Як вже стало зрозуміло, ПУС є величезна кількість варіацій, які розрізняються за принципом дії. Якась частина лише повідомляє про проникнення власника авто і поліцію, а інші можуть ще й блокувати системи управління, щоб машина нікуди не пропала.

Встановлення систем безпеки краще довіряти фахівцям, оскільки вони вимагають дуже ретельного та тонкого налаштування, якого в домашніх умовах не завжди реально досягти.

Найголовніше, що потрібно пам’ятати всім власникам автівок: жодна противикрадна система не дає 100% гарантію та захист машини від заподіяння шкоди. Досвідчені злодії можуть зламати й механічні, і електронні захисні системи, знайти «жучки» і розкрити кодові замки.

Виробники ПУС, звичайно, змінюють свої системи та позбуваються від лазівок, але необхідно завжди бути на декілька кроків попереду, щоб клієнти, придбавши один раз, могли не хвилюватись про безпеку кілька років.

Найкращий захист — комбінування різних противикрадних систем, що описали в статті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *