Чим може допомогти комп’ютерна діагностика авто?

Чим може допомогти комп’ютерна діагностика авто?

Колись комп’ютерна діагностика мала надприродні сили, якими її наділила новизна та незнання людей, що ж це таке і з чим їсти. Наразі думка стосовно КД є неоднозначною, адже можливості електроніки стають все краще і краще. Наскільки доцільно використовувати таку діагностику перед тим, як придбати авто?

Інколи при КД використовують також і ноутбук, але набагато краще діагностують спеціальні сканери, які можуть бути дилерськими або ж універсальними. У деяких випадках сканер під’єднюють одним дротом до OBD-II, а іншим до комп’ютера. Також є бездротові пристрої, але вони доволі часто бувають аматорськими.

Майже кожне авто після 1997 року випуску має роз’єм OBD-II, через який до машини можна підключити діагностичний сканер. Який, між іншим, конкретної причини несправності не вкаже, а видасть лише дані, на підставі яких діагноз повинен поставити кваліфікований майстер.

Також важливо відрізняти КД із діагностикою авто на стенді з комп’ютерним управлінням. Останній метод має надзвичайну точність, адже може проаналізувати звичайні, некеровані амортизатори і показати інформацію по кожній стійці, а також «поведений» або навіть битий кузов також не буде непоміченим. Та для такої точності необхідний цілий стенд з комплектом електронних датчиків.

КД вказує на:

  • збої в електрообладнанні та електронних системах, у перелік входять також системи безпеки, освітлення, управління клімат-контролем;
  • реальний пробіг авто, але тільки якщо спеціаліст забезпечений необхідним обладнанням та досвідом, щоб у потрібних підсистемах знайти потрібну інформацію, оскільки змінити пробіг в пам’яті одометра зараз може чи не кожний другий;
  • частково проблеми механічних систем, якщо вони пов’язані із бортовою електронікою, тобто: гальма, кермо, підвіска, трансмісія (також повний привід)
  • певні проблеми системи живлення двигуна за умови, що система керується електронікою;
  • проблеми, що пов’язані із системою запалювання в пальному з системою впорскування (інжекторному) двигуні 

Комп’ютерна діагностика не вкаже на:

  • точні величини ступеня зносу двигуна, трансмісії та ходової частини, можлива грамотна діагностика за непрямими ознаками, але цієї інформації буде недостатньо;
  • проблеми, що пов’язані з механічними системами, які не керуються електронікою;
  • не пояснить причину побічних звуків, навіть якщо вони виходять з систем, які мають зв’язок із бортовою електронікою;
  • стан кузова – корозії, перефарбування, стан петель і тому подібне.

Діагностика машини перед покупкою є обов’язковою частиною перевірки. Навіть якщо і не викаже всіх проблем, але все одно значна частина з них стане відома, в тому числі і витратні в усуненні недоліки. Необхідно, щоб проводив діагностику дійсно досвідчений та хороший спеціаліст. Завітайте до нас!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *